Põhiline >> Üldine >> 12 põnevat fakti kaljukotkaste kohta

12 põnevat fakti kaljukotkaste kohta

Ameerika kotkas, mida nimetatakse ka kaljukotkaks, oli kunagi väljasuremise lähedal, kuid 1995. aastal eemaldati ta ohustatud liikide nimekirjast. See püsis ohustatud liikide nimekirjas kuni 2007. aastani. 20. juuni on Ameerika kotkaste päev , kaljukotka kui meie rahvussümboli aastapäeva tähistamise päev.

Siin on 12 väga huvitavat fakti, mida te nende röövlindude kohta ei pruugi teada.

12 fakti Ameerika kotka kohta

  1. Kaljukotkas on meie rahva sümbol. Ameerika kotkas on kujutatud Ameerika Ühendriikide suurel pitseril. Kaljukotkas pole mitte ainult meie rahvuse sümbol, vaid ta on meie rahvuslind ja rahvusloom.
  2. Nad ei konkureerinud tingimata kalkun . Sajandist levivad jätkuvalt kuulujutud, et Benjamin Franklin soovis, et metskalkun oleks Kaljukotka asemel meie riigi embleem. Fakt on see, et hr Franklin ei avalikustanud kunagi oma eelistust. See, mida ta tegi, oli kalkuni vooruste propageerimine isiklikus kirjas oma tütrele, kus ta kirjutas, et kotkas on halva moraaliga lind, kes ei saa ausalt elatist, sest varastab kalakullilt toitu, ja on liiga laisk, et endale kala püüda. Hr Franklin viitas oma kirjas kalkunile kui palju auväärsemale linnule. Lisaks väitis ta, et kalkun on julguse lind. Hiljem, kui tal paluti ametlikult välja pakkuda meie pitsatile rahvussümbol, pakkus ta kotka või kalkuni asemel välja Piibli sümboli, mis kujutas Moosest, ja 2. Moosese raamatust pärit jutustuse.
  3. Neil on suur elupaik. Bald Eagles võib leida kõigist külgnevatest Ameerika Ühendriikidest ja enamikust Alaskast. Nad pesitsevad ja jahivad ka Kanada osades ja Põhja-Mehhikos.
  4. Nad ei ole tegelikult kiilased. Kuigi lind ei ole kiilas, kasutati terminit Bald Eagle ajalooliselt valge pea kirjeldamiseks – see viitab vanale ingliskeelsele sõnale balde, mis tähendab valget. Täiskasvanud linnul on valge pea ja saba ning mustjaspruun keha. Huvitav on see, et noortel kaljukotkastel pole valgeid pead ega sabasid, nagu täiskasvanud, ja nad näevad välja sarnased täiskasvanud konnakotkastele.
  5. Nad ei pane külma vastu. Ameerika kaljukotkast on nähtud talvekuudel jõgede, järvede, soode ja muude mandriosariikide veekogude ääres.
  6. Mõiste kotkasilm tuleneb nende suurepärasest nägemisest. Kotkastel on terav nägemine, mis on kuus korda teravam kui inimesel. Kotkad suudavad märgata jänest või kala enam kui miili kauguselt.
  7. Nad on suurepärased sukeldujad. Kotkad võivad libiseda ja sukelduda kiirusega üle 100 miili tunnis (vaata videot allpool!).
  8. Kaal: Kotkad kaaluvad kuni kaksteist naela ja on võimelised kandma esemeid oma kehakaalu lähedal.
  9. Neil on peamiselt mereande sisaldav dieet. 90 protsenti kotka toidust koosneb kaladest. Kuigi nad jahivad kala jõgedes ja ojades, saavad nad harva märjaks. Lennu ajal kastavad kotkad kala püüdmiseks vette ainult jalad. Kotkad püüavad kalu ka madalas vees paigal seistes ja oodates, kuni kala mööda ujub. Vaata videot allpool!
  10. Neil on paaritumisrituaalid õhus. Kotkastel on dramaatiline paaritumisrituaal, mis toimub õhus. Paaritumishooajal kannab emane kotkas pulka õhku ja kukutab selle isase lähedale taevasse. Kui isane tunneb emase vastu huvi, vastab ta pulgaga ja annab selle naisele tagasi. Nad võivad seda rituaali mitu korda korrata. Nad lõpetavad oma kurameerimise, lennates kõrgel õhus, lukustades oma küünised kokku, tõmbades tiivad sisse ja kukkudes vabalangemisel maa poole. Vahetult enne maapinnale jõudmist avavad nad oma küünised, sirutavad tiivad laiali ja lendavad tagasi taevasse.
  11. Emased ehitavad suuri pesasid. Kotkad teevad kõrgete puude latva pulkadest tohutuid pesasid. Tegelikult on nende puupesad registreeritud loomaliikidest suurimad. Need suured pesad on ka rasked. Suurim registreeritud kotkapesa avastati Florida osariigis Peterburis. Selle läbimõõt oli 9,5 jalga ja sügavus 20 jalga. See kaalus ligi 3 tonni.
  12. Neil on head vanemlikud oskused. Emane kaljukotkas muneb tavaliselt 2 muna. Vanemkotkas katab oma pojad pesas tiibadega nagu vihmavarju, et kaitsta teda kuuma päikese ja tugevate vihmasadude eest. Kotkapojad harjutavad enne esimest lendu pesas hüppamist, seejärel hüppamist ja tiibadega lehvitamist. Täiskasvanud kotkas lendab kõrvuti oma kotkapojaga, kui ta lendama õpib. Kotkapojad hakkavad lendama kümnenda ja viieteistkümnenda nädala vahel. Kui kotkapojal on aeg pesast lahkuda, võib vanemkotkas asetada kõhkleva kotkapoja turgutamiseks toitu lähedal asuvale jäsemele.

Eagle Cam

Tutvu kindlasti siinse reaalajas kotkakaameraga!